Freddie 70 år – 25 år sen hans död

1504144_10152333568433117_1158105582_n

Hade hade humor, han hade patos, han hade karisma, han var gränslös och han hade framförallt en förmåga att nå ut till miljontals människor. Men det som genomsyrar Freddies personlighet, talang och musikalitet – det är tidlösheten. Hans låtskatt och arv har överlevt fler generationer än hans kollegor, fans och musikvänner ens hade vågat hoppas på. Idag spelas Queen och Freddie överallt. På gym, fotbollsarenor, sportarenor, i filmsoundtracks och i reklam. Musiken har växt in i folkhemmen. Detta är beviset på att han var älskad för sin enorma röst och utstrålning. I år skulle han fyllt 70 år. Svenska artisten och musikern Johan Boding med band åker runt och hyllar honom med sin show Freddie 70 Years. På dödsdagen spelar Johan i Kalmarsalen 24/11 och dessutom 25-25/11.

En storslagen mix
Queen och Freddie hade förmågan att hela tiden förnya sig och ändå inte tappa Queens egna kännemärke med starka melodier, storslagna körer, snygga gitarrharmonier och catchiga refränger. De var en stark demokratisk enhet som gjorde att Freddie kunde bygga en trygghet i sitt skapande. Det märkliga är att man som Queen lyssnare/följare kunde försona sig med att de i början lät som ett avantgardistiskt experiment på 1970-talet. De var som en stor canvas där gruppen kunde blanda storslaget mellan rock, folk, vaudeville, pop, metal, opera – till att bli en ren popgrupp med både synthar och gitarrer i en coctailmix. Från Killer Queen, Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, Love of My Life – till Another One Bites the Dust, Radio Ga Ga och I Want To Break Free. Inte många artister kom undan med det. Sen rundade de av med en musikalisk dessert som var ännu mer storslaget: Innuendo, The Show Must Go On, These Are The Days Of Our Lives, Made In Heaven m.fl. Då var Freddie döende och kunde knappt stå i studion när han sjöng. Han levde på ”pain killers” och svalde ner med vodka för att dämpa smärtorna. Vilken hjälte!

Freddies baby, miljontals streams och reklamlåtar
Ta bara resebolaget Vings egen reklam 2014/2015 och användningen av Freddies Don’t stop me now (1978) – vilken har seglat upp som en av Queens populäraste hitlåtar. Den har idag streamats närmare 170 miljoner gånger på YouTube och nästan lika många gånger på Spotify. Eller Folksams reklam där man använde bassisten John Deacons You’re my best friend från Queens album A night at the opera (1975). Fast det som alltid har kallats ”Freddies baby” är förstås Bohemian Rhapsody som sammanfattar Queens storhet och verkliga genombrott 1975. Streamad över 300 miljoner gånger på YouTube. Fortfarande finns det ingen rock/popgrupp som överträffat dess storhet och vågade karriärssatsning. Då var det vinna eller försvinna, Queen stod på ruinens brant. Mot alla odds lyckades Freddie få alla att tro på denna galna korsning mellan ballad, rock och opera. Chansningen lyckades. Sen Freddies bortgång 1991 har ”Bo Rhap” (som den kallas) fått flera renässanser. Vald till Millenniets låt i England, filmen Waynes World drog igång Queen febern igen i USA, Mupparna lånade originalmusiken och gjorde en egen video som blev en av de mest nedladdade låtarna 2009 och har streamats 53 miljoner gånger på YouTube. Dessutom hade filmen The Secret Life of Walter Mitty med Ben Stiller i huvudrollen 2013 Bohemian Rhapsody i en av de viktigaste nyckelscenerna, samt även senaste DC Comics producerade Suicide Squad utnyttjade låtens oerhörda påverkan på generationer i sin trailer. Snacka om tidlöshet…

Enorm försäljning
I England har var tionde engelsman ett Queen album. Deras Greatest Hits har sålt mer än 6.1 miljoner bara i England. 600 000 fler exemplar än ABBA Gold eller Beatles Sgt Pepper’s Lonely Heart Club Band. Deras tre Greatest Hits album har sålt hela 50 miljoner exemplar. En enorm siffra med tanke på hur få skivor som säljs idag. Ingen vet exakt hur många LP/CD-skivor, musik-DVD gruppen och han som soloartist har sålt. Dessutom var de smarta att inte släppa sina låtar till för många olika samlingsalbum. Men när de gjorde det krävde de att deras låt skulle ligga först på samlingsskivorna. Vilket man kunde se på Absolut Music som sålde enorma upplagor under 1980/90-talet. Men enligt de flesta källor rör det sig om över 200 miljoner skivor, kanske t.o.m. 300 miljoner. Fortfarande ger bandet ut boxar och samlingar som säljs i 100 000-tals exemplar världen över.

Når allt fler lyssnare…
Från succén med ”Jukeboxmusikalen” We Will Rock You som gick 12 år i London har musiken byggt ett nytt starkt fäste i England. Queen är idag lika erkända som Beatles. Idag kan man även räkna till streams och nedladdningar via olika online-tjänster. Det är också så Queens musik har smugit sig in hos en yngre publik. Det är fler som lyssnar på Queen än Abba, Kiss, U2, Rolling Stones, Beatles, Eagles, Pink Floyd, Bruce Springsteen, David Bowie och Led Zeppelin. Den referensen finns klart och tydligt att hämta i Spotifys statistik. Queen har miljontals fler lyssnare och ökar ständigt. När de dessutom har spelat flera världsturnéer med både Paul Rodgers (Bad Company/Free), som var en stor favorit hos Freddie, och American Idol stjärnan Adam Lambert – verkar segertåget aldrig ta slut. Det blev stor succé på Sweden Rock Festival 2016 som en av huvudattraktionerna. Nu har de samarbetat med Adam och har nästan aldrig låtit så fräscha live. Trots att Brian May fyller 70 år 2017 och Roger Taylor är glad pensionär verkar glöden finnas kvar. John Deacon valde att sluta i musikbranschen och har haft stora psykiska problem, men har välsignat att bandet spelar vidare.

Tog mig hårt…
Det känns ofattbart att det gått 25 år sedan han dog den 24 november 1991. Nyheten var ett bombnedslag för miljontals fans, följare och beundrare. Den nyheten tog mig hårdare än självaste Palmemordet 1986, terrorattacken i New York 11 september, eller när Björn Borg i sin 6:e final förlorade mot McEnroe 1981 i Wimbledon finalen. Det var sådana tillfällen man minns extra starkt. Alla har vi våra referenser och minnen när det gäller Queen. Men dessa är mina 5 starkaste:

1. Live Aid 13 juli 1985 så stal de showen framför näsan på i stort alla artister. De fick hela Wembley Stadium att sjunga unisont och en miljard TV-titttare: Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, Hammer To Fall, Crazy Little Thing Called Love, We Will Rock You och We Are The Champions. Jag kan fortfarande få glädjetårar hur enormt professionella de var denna dag. Bod Geldof påpekade snabbt efter. ”Det var den perfekta scenen för Freddie: ‘the whole world’.” Jag var fastklistrad hela dagen framför TV och radiosändningarna. Jag har t.o.m. kvar originalinspelningen från SR på kassett med deras framträdande.

Freddie_LiveAid2

2. The Freddie Mercury Tribute – Wembley Stadium 20 april 1992. Jag fanns i publiken och några av dåtidens mest legendariska artister äntrade scenen för att hylla honom: Guns ´N Roses, Metallica, Def Leppard, Elton John, Liza Minnelli, David Bowie, Annie Lennox, Robert Plant, George Michael m.fl. Alla minns ju förstås att George Michael gjorde en fantastisk insats i Somebody To Love. Detta gjorde ju att pressen kopplade ihop Queen med honom och rykten om världsturnéer spred sig.

3. Arena- och stadionkungar – Sydamerika turnén 1981 då de likt Beatles erövrade en hel kontinent. Som Fan Club medlem kunde jag följa deras segertåg och den fantastiska boken Gluttons For Punishment som visade upp världens största fotbollsarenor. I Sao Paulo spelade de två kvällar för 251 000 människor. Första kvällen för 131 000 var på den tiden världsrekord. Det var också denna turné som bäddade för både Rolling Stones, Tina Turner och Paul McCartney att göra liknande turnéer i fotbollsarenor.

4. Anthems: We Will Rock You/We Are The Champions var låtarna som fick mig att falla på knä. Det var Kaj Kindvall som fick mig att sitta fastklistrad och lyssna på Poporama och Discorama 1977. Han berättade just historien om att amerikanska radiostationer inte kunde skilja dessa låtar åt, så man gjorde undantaget att spela båda efter varandra. Och efter låtarnas utgivning blev det en tradition att avsluta varje Queen konsert med dessa anthems. Än idag på deras turnéer med Adam Lambert är dessa givna som avslutning.

5. Live show på TV4 22 november 1991 var en märklig upplevelse. Tv4 hade precis börjat sändningarna i början av 1991 och Annika Jankell var dåtidens nya stjärna bland programledarna som fick göra underhållnings-TV. Jag blev inbjuden tillsammans med Susanne Ljung, Fredrik Von Gerber (Noice) och vi fick prata om Queens betydelse och hylla Queens 20-års jubileum. Redan då förstod jag att Queen hade påverkat många. Men aldrig fått någon välförtjänt uppmärksamhet i svensk press som hade sågat det mesta. Men jag var övertygad. Queen var ”the soundtrack of my life”. Jag hade på känn att de skulle bli hyllade en dag som en legendarisk grupp.

Men det mest märkliga var att jag spekulerade i Freddies sista dagar i livet. Jag hade det på känn att något var på tok efter många märkliga tidningsartiklar och bilder där han såg utmärglad och smal ut. Dagen efter (23/11-1991) gick deras management ut med Freddie i en skrivelse till pressen att han hade fått Aids och levt med det i flera år. Han hade valt att hålla det inom sina närmaste kretsar. Nu hade tiden kommit att samla in pengar och bekämpa denna hemska sjukdom. Dagen efter somnade han in strax efter kl.19. Med honom vid dödsbädden var hans partner Jim Hutton och assistenten Peter Freestone. Freddie lämnade mer än halva sin förmögenhet till sin fd. livspartner Mary Austin som flyttade in i hans miljonhem i Kensington. Mary var hans första stora kärlek och den han anförtrodde sig till mer än någon annan.

Freddie Mercury, född Farrokh Bulsara i Stone Town på Zanzibar 5 september 1946 blev 45 år gammal. Idag vallfärdar fans till Montreux där Queen hade sin studio i många år och lägger blommor framför den 3 meter höga statyn. Idag pryder en stor plakett huset utanför London i Fullham där han flyttade in när de kom med familjen i början av 1960-talet. Han blev inte bara en rockstjärna, han blev också en musiklegend (vilket han så träffande skämtade om i all sin ödmjukhet). Long live The Queen of rock!!

freddie-statue_montreux_bluesky_30x15

Lämna en kommentar